Sałatka z kurczakiem (inspirowana nieco Azją)

Świetnie wygląda, świetnie smakuje zarówno świeżo po przygotowaniu, jak i zabrana następnego dnia do pracy. Nie wymaga wielkich umiejętności, a z pewnością jest w stanie zaskoczyć domowników i ewentualnych gości.

Kurczak jest tym mięsem, które na moim stole pojawia się najczęściej. Jest uniwersalne i za każdym razem można je podać inaczej, przez co nie jest w stanie się znudzić, a i nie trzeba przy nim spędzać połowy dnia (no chyba, że porywamy się na coś absolutnie wyszukanego). Dzisiejsza sałatka z kurczakiem jest lekko pikantna, nieco słona, odrobinę słodka, ale co najważniejsze – pyszna.

Składniki (1 porcja):

  • pierś kurczaka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • łyżka papryki słodkiej mielonej
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka miodu
  • ostra papryczka
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100g ryżu
  • sezam
  • ulubiona zielenina

No dobrze, zdaję sobie sprawę, że lista składników może wyglądać strasznie, ale większość albo macie już w kuchni albo ich zakup nie powinien sprawić większych problemów.


Zaczynamy od przygotowania sosu, który dobrze by było, aby miał chwilkę na przegryzienie się. W pojemniku łączymy ze sobą miód, ocet winny, sos sojowy (4 łyżki), posiekany szczypiorek i papryczkę. Szczypiorek może być zarówno duży, jak i ten cieniutki. Papryczka jest składnikiem opcjonalnym, który można pominąć lub ewentualnie zastąpić ostrym sosem na jej bazie (polecam jednak użyć świeżej chilli, zapewnia dodatkowe wrażenia wizualne). Odkładamy pojemniczek i zapominamy o jego istnieniu aż do momentu podania naszego dzieła.

Filet z kurczaka obtaczamy w mące, później moczymy w jajkach wymieszanych z papryką, pieprzem i pozostałym sosem sojowym, a na końcu oklejamy dokładnie sezamem. Blachę do pieczenia smarujemy olejem, układamy pierś i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

No to cyk, do piekarnika z nim!

Po 20 minutach wyciągamy pierś z piekarnika i pozwalamy jej wystygnąć. Ryż można ugotować na dowolny sposób, jak również można wybrać ulubiony jego rodzaj. U mnie powstało coś na kształt kopca – poniosła mnie ułańska fantazja przy wsparciu ugotowanego nieco na lepko zwykłego, białego ryżu. Kurczaka kroimy na kawałki i nie przejmujcie się, jakby panierka Wam od niego odchodziła, po prostu jej nie szarpcie i będzie dobrze.

Teraz już tylko od Was zależy, jak ułożycie Waszą sałatkę – tak jak ja, wymieszacie wszystko czy rozłożycie warstwami. Na sam jednak koniec przypomnijcie sobie o pojemniczku z sosem i polejcie równomiernie całość.


Życzę smacznego 🙂

Jak bardzo spodobał Ci się ten wpis?

Wybierz odpowiednią liczbę serduszek

Średnia ocena / 5. Licznik głosów

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Podziel się tym wpisem!