Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii

Wakacje nad morzem zawsze kojarzyły mi się z rybami. Bynajmniej nie z powodu, że można było je wyczuć na kilometr. Ja po prostu bardzo lubię ryby, a moją ulubienicą jest ryba pieczona w folii.

Danie bardzo proste, szczególnie jeśli mamy już sprawioną rybę. Oczywiście jeśli potrafisz patroszyć rybę, to nic nie stoi na przeszkodzie. Ryba pieczona w folii to jak wspominałam jeden z moich ulubionych przepisów – prosty, ale zarazem pyszny.

Zaraz, zaraz, gdzie uciekł pieprz?

Składniki:

  • świeża ryba – np. halibut, dorsz, pstrąg (jak u mnie)
  • cytryna
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Naszą rybę nacieramy dokładnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak, w środku również. Proporcje dowolne, jak to mówią – do smaku. W zupełności wystarczy połówka soku z cytryny i po łyżce przypraw na dwie ryby.

Przygotowujemy folię aluminiową. Smarujemy ją oliwą, a na tym układamy rybę. Zaginamy boki z każdej strony i tworzymy sakiewkę. Przed zamknięciem zawiniątka można jeszcze skropić wszystko oliwą i sokiem z cytryny.

Sakiewka pełna radości

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rybę pieczemy przez około 30 minut.

Gotowe danie można podać z frytkami, sałatką, ziemniakami…pasuje do niemal wszystkiego. Osobiście polecam pikantną sałatkę kachumber, na którą przepis znajdziesz tutaj.

Życzę smacznego! 🙂

Jak bardzo spodobał Ci się ten wpis?

Wybierz odpowiednią liczbę serduszek

Średnia ocena / 5. Licznik głosów

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Podziel się tym wpisem!