Podkarpackie hreczanyki

Hreczanyki chodziły za mną od jakiegoś czasu przynajmniej z dwóch powodów – danie pochodzi z mojego rodzinnego regionu, a ja uwielbiam mojej drugiej połowie przygotowywać coś, czego jeszcze nigdy nie próbował. Dodatkowo staram się przemycać w posiłkach składniki, za którymi nie przepada.

„Ale ja nie lubię…” – słyszę to dość często, kiedy wprowadzam coś na stół. Zwykle wtedy wystarcza stwierdzenie „nie lubisz, bo nie było zrobione dobrze lub nawet tego nie jadłeś!”. Tak było i tym razem, zainteresowany nowym dziełem podrzucił nawet pomysł, o który, nieco niżej. Czym właściwie są hreczanyki? To nic innego jak kotlet mielony, ale z kaszą gryczaną już w środku. Dobrze smakują zarówno z surówkami, jak i bez nich, zimne sosy to również genialny dodatek.

Składniki (ok. 10 kotletów/4 porcje)

  • 400g kaszy gryczanej
  • 400g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od ugotowania kaszy. Tutaj nie będę się rozpisywać nad sposobem, on podany jest na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do miski i studzimy przez chwilę. Dodajemy pozostałe składniki, w tym sól i pieprz do smaku, u mnie była to czubata łyżeczka soli i czubata łyżeczka pieprzu (z pieprzem lepiej uważać, my akurat lubimy jego smak).

Wspomniałam, że kaszę dobrze jest wystudzić z tego względu, że teraz czas wyrobić ręcznie masę. Procedura identyczna, jak w przypadku kotletów mielonych.

UWAGA! Jeśli uważasz, że kaszy jest za dużo i przyćmi smak mięsa, dodaj jej mniej. Według zasady ilość kaszy odpowiada ilości mięsa, ale równie dobrze sprawdza się proporcja 2:1, czyli 2 porcje mięsa i 1 porcja kaszy.

Z powstałej masy formujemy kotlety o preferowanym przez nas kształcie i smażymy. Tutaj mały tip od mojego lubego – świetnie smakują usmażone na smalcu, ponoć o wiele lepiej niż na oleju (mi osobiście obie wersje smakowały tak samo dobrze). Po usmażeniu zostaje je już tylko podać np. z sosem jogurtowo-czosnkowym lub ulubioną surówką..albo zjeść bez dodatków. Dobrze smakują również na zimno, więc nadają się do zabrania ze sobą do pracy.

Życzę smacznego! 🙂

Jak bardzo spodobał Ci się ten wpis?

Wybierz odpowiednią liczbę serduszek

Średnia ocena / 5. Licznik głosów

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Podziel się tym wpisem!