Hreczanyki chodziły za mną od jakiegoś czasu przynajmniej z dwóch powodów – danie pochodzi z mojego rodzinnego regionu, a ja uwielbiam mojej drugiej połowie przygotowywać coś, czego jeszcze nigdy nie próbował. Dodatkowo staram się przemycać w posiłkach składniki, za którymi nie przepada.
„Ale ja nie lubię…” – słyszę to dość często, kiedy wprowadzam coś na stół. Zwykle wtedy wystarcza stwierdzenie „nie lubisz, bo nie było zrobione dobrze lub nawet tego nie jadłeś!”. Tak było i tym razem, zainteresowany nowym dziełem podrzucił nawet pomysł, o który, nieco niżej. Czym właściwie są hreczanyki? To nic innego jak kotlet mielony, ale z kaszą gryczaną już w środku. Dobrze smakują zarówno z surówkami, jak i bez nich, zimne sosy to również genialny dodatek.
Składniki (ok. 10 kotletów/4 porcje)
- 400g kaszy gryczanej
- 400g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku (lub więcej)
- sól
- pieprz
Zaczynamy od ugotowania kaszy. Tutaj nie będę się rozpisywać nad sposobem, on podany jest na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do miski i studzimy przez chwilę. Dodajemy pozostałe składniki, w tym sól i pieprz do smaku, u mnie była to czubata łyżeczka soli i czubata łyżeczka pieprzu (z pieprzem lepiej uważać, my akurat lubimy jego smak).

Wspomniałam, że kaszę dobrze jest wystudzić z tego względu, że teraz czas wyrobić ręcznie masę. Procedura identyczna, jak w przypadku kotletów mielonych.
UWAGA! Jeśli uważasz, że kaszy jest za dużo i przyćmi smak mięsa, dodaj jej mniej. Według zasady ilość kaszy odpowiada ilości mięsa, ale równie dobrze sprawdza się proporcja 2:1, czyli 2 porcje mięsa i 1 porcja kaszy. |
Z powstałej masy formujemy kotlety o preferowanym przez nas kształcie i smażymy. Tutaj mały tip od mojego lubego – świetnie smakują usmażone na smalcu, ponoć o wiele lepiej niż na oleju (mi osobiście obie wersje smakowały tak samo dobrze). Po usmażeniu zostaje je już tylko podać np. z sosem jogurtowo-czosnkowym lub ulubioną surówką..albo zjeść bez dodatków. Dobrze smakują również na zimno, więc nadają się do zabrania ze sobą do pracy.
Życzę smacznego! 🙂
Jak bardzo spodobał Ci się ten wpis?
Wybierz odpowiednią liczbę serduszek
Średnia ocena / 5. Licznik głosów
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Thanks for your feedback!