Pancakes uniwersalne

Pancakes to coś, co nie raz uratowało mnie z kulinarnej opresji. Sprawdzą się w przypadku braku pomysłów na obiad w domu, na coś do zabrania ze sobą na zimno lub jako zwykła przekąska złapana gdzieś w międzyczasie.

Dlaczego nazywam je uniwersalnymi? Pasuje do nich wszystko, co tylko znajdziecie – syrop klonowy, dżem, owoce, różnego rodzaju pasty czy sosy, niekoniecznie słodkie. Można dać się ponieść ułańskiej fantazji. No i chyba nie muszę mówić, że w każdej opcji są pyszne?

Składniki (na ok. 8-10 sztuk w zależności od wielkości):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 80g rozpuszczonego masła
  • cukier (ok. 3 łyżek lub według uznania)
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • cukier waniliowy
  • aromaty różnego rodzaju
  • kakao

Wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie suche składniki łączymy dokładnie w misce, po czym dodajemy mleko i roztopione masło. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta możesz śmiało dolać jeszcze trochę mleka lub wody gazowanej (dla puszystości). Każda mąka jest inna, więc warto mieć to na uwadze.

Jak już ciasto jest gotowe, warto dać mu kilka minut na związanie. Dalsze postępowanie zależy już tylko od Ciebie. Do wylania pancakes na rozgrzaną patelnię możesz użyć chochli lub łyżki, jeśli planujesz zrobić wersję mini.

Na koniec podaj je z ulubionymi dodatkami i zajadaj ze smakiem swoje słodkie dzieło.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 35h7DmT.jpg

Życzę smacznego! 🙂

Jak bardzo spodobał Ci się ten wpis?

Wybierz odpowiednią liczbę serduszek

Średnia ocena / 5. Licznik głosów

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Podziel się tym wpisem!