Kurczak duszony w piwie – Holandia

Ja to bym zjadł kurczaka” – usłyszałam pewnego dnia od swojego lubego. W duchu uśmiechnęłam się sama do siebie, w końcu kurczak to mięso nie dość, że uniwersalne, to jeszcze nie ma z nim zbyt wiele zachodu. Oczywiście z kurczakiem samym w sobie, przygotowanie go to inna sprawa. Chciałam przygotować coś zupełnie innego niż zwykle, tak na stół wjechał kurczak duszony w piwie i do tego pod warzywną pierzynką.

Nie jest to może przepis ekspresowy, ale warto było, zniknął z talerza szybciej, niż się na nim pojawił.

Składniki:

  • kurczak w całości
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • marchew
  • cebula
  • 1 kg porów
  • nać pietruszki
  • 2 szklanki dobrego piwa (im bardziej wyrazisty smak tym lepiej)
  • pół szklanki śmietany
  • 2,5 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • bułka tarta
  • żółty ser
  • liść laurowy
  • łyżka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Dobra, już widzę Twoją minę na widok ilości składników. Spokojnie, przejdziemy przez to razem. Na początku bierzemy naszego kurczaka, płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Teraz bierzemy coś do smażenia. Jeśli masz wystarczająco dużą patelnię to jej użyj, jeśli nie – szukaj największego garnka, jaki masz. Ogólnie polecam opcję z garnkiem, choć kurczaka wyjąć może być ciężej. Rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka z każdej strony.

W tym czasie płuczemy pora, kroimy go w kostkę, podobnie jak marchewkę i cebulę. Kiedy kurczak jest już obsmażony, wyjmujemy go i w tym samym naczyniu obsmażamy warzywa. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę mieszamy. Dodajemy 50g masła i czekamy aż się rozpuści, później kurczaka i zalewamy całość jedną szklanką piwa. Garnek przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości (45-60 minut, zależy od wielkości naszego kurczaka). W połowie duszenia warto go przewrócić na drugą stronę.

Jeśli pomyślałeś, że największa zabawa już za Tobą, to nie. To dopiero początek. Pozostałą szklankę piwa podgrzewamy w rondelku z liściem laurowym i tymiankiem. Po kilku minutach nieco się zredukuje, wtedy zestawiamy z gazu. Naszego drugiego pora natomiast kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Kiedy kurczak już zmięknie, wyjmujemy go z naczynia, a warzywa i piwo przecieramy przez sito. Spokojnie, możesz użyć blendera i po prostu wszystko przemielić.

Pozostałą część masła roztapiamy na patelni i mieszamy z mąką tworząc zasmażkę, po czym dodajemy ją do sosu razem z naszym gotowanym piwem (tylko wcześniej warto wyjąć liście laurowe ;)) i śmietaną. Wszystko mieszamy (lub ponownie odpalamy blender), dochodząc do momentu, w którym sos można jeszcze doprawić.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, to już według uznania, ja oddzieliłam udka, piersi i skrzydełka. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ugotowanego pora, później mięso, a na koniec zalewamy wszystko sosem. Docieramy do ostatniej fazy, na sos wysypujemy bułkę tartą i ser, całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni przez około 10 minut, aż ser się rozpuści, a całość podgrzeje.

Przed pieczeniem…
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie jBFrhFb.jpg
Po pieczeniu

Mam nadzieję, że jeszcze się trzymasz i kurczak Cię nie przeraził. Po całym trudzie usiądź wygodnie, nałóż sobie solidną porcję i popij oczywiście szklanką dobrego piwa. Było warto powalczyć, prawda?

Życzę smacznego 🙂

Jak bardzo spodobał Ci się ten wpis?

Wybierz odpowiednią liczbę serduszek

Średnia ocena / 5. Licznik głosów

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Podziel się tym wpisem!